dimecres, 16 de novembre del 2016

Luna la Juglaresa


El día 6 de Octubre, realizamos una actividad relacionada con la asignatura de Lengua y Literatura Castellana.
En ella participó Amparo Rico, más bien conocida como Luna la Juglaresa, vino a realizar una pequeña sesión sobre la literatura de la Edad Media, concretamente sobre el Mester de Juglaría.
Nos recitó fragmentos del célebre cantar de gesta Mío Cid, y también varios romances como el de la Doncella Guerrera o El Conde Olinos.
La actividad fue muy participativa, amena y divertida. Además hizo que aprendiéramos cosas nuevas y reforzáramos lo que estábamos dando en clase.
A mi particularmente me gustó muchísimo, me pareció muy interesante escuchar todas esas historias y me ayudó a recordar parte de la teoría de clase.
Para terminar me gustaría añadir que el ambiente fue muy tranquilo y agradable, todos parecíamos estar a gusto, yo creo que es una actividad muy enriquecedora y, que sin duda, repetiría alguna otra vez.


Valle Valenzuela Beteta 3ºB

ACTIVIDAD DE LITERATURA


El pasado día 6 de octubre vino al instituto una juglaresa, llamada Amparo Rico, a darnos una clase de literatura.
La actuación de Luna, la juglaresa, me pareció interesante, porque representaba a las pocas juglaresas que había por aquel entonces en la época medieval.

Nos dio la oportunidad de conocer cómo iban vestidas, y observar la manera en la que recitaban los romances, mientras tocaba un instrumento medieval. Ya habíamos dado en clase que los romances son fragmentaciones de un cantar de gesta, se trata de versos ilimitados de ocho sílabas y riman asonante en los versos pares. Como por ejemplo El romance de la Doncella Guerrera que tuvo el placer de recitar.

El medio de información que se utilizaba en la Edad Media eran los juglares. Es una de sus funciones principales junto a la de entretener.

Lo consiguió, nos divertimos y nos hizo participar, que es una forma muy astuta de ganar la atención de los espectadores.
Para terminar le doy gracias a Luna la juglaresa,por compartir con nosotros su tiempo y hacernos pasar un buen rato.

María Garrido
Durán 3ºA

Profesora Lengua y Literatura Castellana Isabel Pérez Murcia

dimecres, 26 d’octubre del 2016

Relat per a Tots Sants. "Tras las puertas" Ana Mª Valero Sanchis

Voleu introduir-vos en un lloc entre la vida i la mort?, doncs no deixeu de llegir el següent relat:


amb ell Ana Mª Valero Sanchis, ex-alumna de l'IES Andreu Alfaro, va resultar guanyadora, junt a Francisco Escriche, del Primer Premi de Relats Fantàstics i de Misteri de l'IES Andreu Alfaro, convocat pel Departament de Filosofia, al curs 2015-16.
Un relat molt adequat per a la festa que ens espera.

Relat per a Tots Sants. "Tras las puertas" Ana Mª Valero Sanchis

Voleu introduir-vos en un lloc entre la vida i la mort?, doncs no deixeu de llegir el següent relat:

https://drive.google.com/file/d/0B6cvR6CKUzCaeVRUM1gyVTFzYWM/view?usp=sharing

amb ell Ana Mª Valero Sanchis, ex-alumna de l'IES Andreu Alfaro, va resultar guanyadora, junt a Francisco Escriche, del Primer Premi de Relats Fantàstics i de Misteri de l'IES Andreu Alfaro, convocat pel Departament de Filosofia, al curs 2015-16.
Un relat molt adequat per a la festa que ens espera.

dimecres, 1 de juny del 2016

VIII Vetlada Poètica


Diumenge 15 de Maig, alumnat de 4t d’ESO dels IES de Paiporta, les seues famílies, amics, professors i autoritats, tant de Paiporta com de València, van viure una Vetlada molt, molt especial.
La Vetlada Poètica, enguany la VIII, es cel•lebrà al l’Aula Magistral del Palau de les Arts Reina Sofia, a València, com una activitat més dins de La Primavera Educativa, organitzada per la Conselleria d’Educació i Cultura.
El professorat que porta vuit edicions  duent endavant aquesta activitat, Puri Gimeno, M Àngels Verdejo i Jordi Català, es van trobar en una gran responsabilitat, estar a l’altura de l’entorn, però van ser tornats  amb el major compromís, bona factura i bon temple de l’alumnat participant, la jove orquestra de la Unió Musical de Paiporta, baix la direcció d’Ocsana  Smatzilo , el saber fer d’Elies Moncholí i el valor afegit de l’actuació de la soprano Olha Viytiv.
Enhorabona!, tot va eixir impecable.  Estic segura que tots els presents sentirien en algun moment un caliu  a l’ànima. La música, la imatge, l’entorn, les formes,  sumades  a la perfecta  participació de l’alumnat, ens van transportar a un mon màgic d’amor , de natura, d’arrels, de reivindicació.  Estic segura que mai oblidareu aquesta Vetlada, i en  anys futurs, en que necessiteu tindre un poc de caliu a l’ànima, retornareu a la poesia dels autors que heu recitat o a la música que heu tocat o escoltat.
És un orgull i un privilegi ser espectadora d’aquests moments de la vostra vida com a estudiants de l’IES Andreu Alfaro.  D’altra banda, reconforta que els meravellós entorn del Palau de les Arts, espai públic pagat amb els nostres impostos, siga utilitzat per la gent del poble, per a enriquir la vida cultural de tots.
Gràcies a tots els que col•laboren per a que La Vetlada  siga possible. Gràcies Puri per donar inici a un riu de sensacions que ja no podràs parar.

dijous, 21 d’abril del 2016

Recital de Poesia a La Biblioteca Municipal de Paiporta



Dimarts passat vam tindre la possibilitat de gaudir d'una vetllada poètica a la Biblioteca Municipal de Paiporta. Dos joves poetes, ell valencià, Ivan Brull, ella equatoriana, Carla Badillo, ens van delectar amb les seves creacions. Trencant esquemes, ell va demostrar una fràgil sensibilitat cap a la vida i els seus avatars, ella una força ancestral, analítica i punyent. Us convido a conèixer la seva obra. Aquí teniu un poema de Carla i un clip del disc d'Ivan, que també compon i canta.

Todos necesitamos un rincón propio
que a la vez nos sea negado por el mundo
Todos necesitamos colgarnos
de nuestra propia aventura de descubrir
lo que otros descubrieron en su tiempo
Cantan los abuelos desde otras tierras y otros siglos
en los que también ellos jugaron a ser Dios.
Carla Badillo Coronado
" El color de la granada"

51 FIRA DEL LLIBRE DE VALÈNCIA


dimarts, 8 de març del 2016

8 de març. Dia de la dona treballadora.

Cada 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora, on es commemora la lluita de la dona per la seua participació, amb igualtat de condicions, al treball, a la societat i pel seu desenvolupamemt com a persona independent.

I com que estem al Racó Literari vull recordar unes dones memorables que deixaren una empremta a la Història, bé per la seua intel·ligència, bé per la seua perseverància, bé pels seus descobriments, bé pel seu coratge i sempre, per la seua valentia.

Les novel·les que he triat parlen de dones més o menys conegudes que varen alçar-se orgulloses contra l'opressió i la ignorància i lluitaren pel que consideraven just. Llibres que conten les vides de: Hipatia a l'Egipte del segle V, Marie Curie amb dos Premis Nobels i de les dones que perderen la guerra civil espanyola. Us convide a llegir estes obres perquè amb la seua lectura aconseguirem que, aquestes dones exemplars, tornen a mostrar-se tal i com eren, a mostrar-nos la seua ànima femenina.



1.-"EL SUEÑO DE HIPATIA" de José Calvo Poyato

HIPATIA D'ALEXANDRIA va ser una dona no només intel·ligent sinó summament independent i valenta. Filla única d'un filòsof eminent, va créixer estudiant i aprenent diversitat de coneixements de diverses ciències com la Filosofia, les Matemàtiques i l'Astronomia. Ella va ser la primera matemàtica de la qual es té dades, formant part i arribant a ser el cap visible de l'Escola Neoplatònica d'Alexandria. Les seues ganes d'aprendre i d'ensenyar la portaren a convertir-se en una coneguda mestra amb deixebles que l'adoraven i que hi arribaven de llocs llunyans.

Però confome avançava el segle V, a Alexandria es van produïnt canvis socio-polítics importants i Hipatia, es converteix en una ferma defensora de la cultura clàssica, dels seus principis fonamentals i modus de vida en què havia crescut. Era el món grecollatí que es dissoldria baix la crescuda del cristianisme. La seua actitud va fer que es guanyés enemics en la nova societat que emergia, on l'Esglèsia cada vegada més enfortida i intransigent es va capgirar al voltant d'ella, al voltant d'una dona de lliure pensament.
I és la seua actitud vital, més que el seu llegat intel·lectual, el que ens ha deixat empremta. Recordeu que fou considerada per la iI·lustració com "una màrtir de la ciència", mentre que per als moviments feministes la seua figura és reivindicada com a paradigma de la dona alliberada.

"El sueño de Hipatia" de José Calvo Poyato és un llibre que tracta sobre la figura d'aquesta dona excepcional, de qui no se sap quasi res, però que l'autor va donant forma al llarg d'esta apassionant novel·la.

Al 2009 Alejandro Almenábar dugué al cinema la seua vida baix el títol de "Àgora", pel·lícula que va ser guardonada amb set premis Goya.



2.- "LA VIDA HEROICA DE MARIE CURIE, DESCUBRIDORA DEL RADIO" por Ève Curie

Sent com és una biografia escrita per la seua pròpia filla, està clar que és un llibre amb una narració fidel i fidedigna de la seua vida però, a més a més, amb el caràcter amb què està impressa aquesta obra fa que t'emociones.

Maria Skolodowska, qui passà a la Història com Marie Curie, fou veritablement una dona excepcional. L'única dona fins ara guardonada dues vegades amb el Premi Nobel, en Física i en Química, està clar que no pot haver sigut una dona comú. No ho va ser en la seua època i tampoc ho haguera sigut ara.



3.-"LA VOZ DORMIDA" de Dulce Chacón"

La mujer que iba a morir se llamaba Hortensia. Tenía los ojos oscuros y no hablaba nunca en voz alta". Así comienza esta hermosa novela de Dulce Chacón (1954-2003) que retrata la vida de un grupo de mujeres encarceladas en la madrileña prisión de la Ventas en la postguerra civil española. Ellas enarbolan la bandera de la dignidad y el coraje como única arma posible para enfrentarse a la humillación, la tortura y la muerte.

No recuerdo los años que hace que leí "La Voz Dormida" pero sí que me dejó marcada emocionalmente. Considerada por los críticos literarios como una de las novelas imprescindibles, yo, siendo simplemente una persona aficionada a la lectura, os la recomiendo porque creo que es una novela escrita con amarga dulzura y gran sensibilidad que habla de la vida de unas mujeres valientes y luchadoras.

A lo largo de sus 400 páginas la autora trata de bucear en el papel que las mujeres desempeñaron durante aquellos años decisivos de nuestra historia contemporánea. Estando como estaban relegadas al ámbito doméstico decidieron asumir el protagonismo que la tradición les negaba para luchar por un mundo más justo. Unas en la retaguardia y otras en la vanguardia de la guerrilla, donde dejaron la evidencia de su valentía y sacrificio.

Esta novela fue llevada a la gran pantalla, de forma magistral, por Benito Zambrano en octubre de 2011 con un buen elenco de actrices y actores. También os recomiendo su visión tras la lectura del libro.






M. Carmen Sanchis i Aparici

dilluns, 18 de gener del 2016

I Certamen de Micro-relats al voltant del Dia de l’arbre

El Certamen, promogut per l'Excm. Ajuntament de Paiporta, pretén animar la creativitat literària en l'alumnat de tots els centres educatius del poble. Els objectius fonamentals són tant la conscienciació sobre la importància dels arbres en el nostre medi, com descobrir i gaudir de l’expressió escrita i promoure la lectura. Tenint en compte aquests objectius, es redacten les bases següents: Primera Els participants són l’alumnat matriculat en algun centre educatiu de Paiporta (Infantil, Primària, Secundària i Formació d’Adults). Segona Els centres participants amb un mínim de dos nivells educatius i 30 treballs en total rebran un lot de llibres valorat fins a 250 euros. El llistat de llibres de premi a la participació el proposarà cada centre segons els seus criteris. Així mateix, a cada alumne/a participant se li atorgarà un diploma de participació. Tercera Les obres estaran escrites en valencià i seran treballs originals. Quarta “Els nostres amics, els arbres” és el títol del certamen, i aquest títol marcarà la temàtica dels micro-relats. Cinquena Els relats de cada centre escolar participant es presentaran en format digital, i estaran escrits a doble espai. L’extensió dels treballs de cada alumne participant serà d’un màxim de 15 línies (mida de lletra, 12 punts). Sisena Els centres educatius enviaran a la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Paiporta tots els treballs del seu alumnat en un o diferents documents, on conste els noms i nivells educatius dels autors. L’adreça per a enviar els treballs és: educacio@paiporta.es Setena El termini de presentació de la participació cada centre finalitzarà el divendres dia 22 de gener de 2016. Vuitena Un selecció de treballs dels centres formarà part de l’exposició fotogràfica “Els arbres de Paiporta”, que estarà exposada en el museu de la Rajoleria des de dia 1 al 20 de febrer de 2016.