dimarts, 17 de novembre del 2015
Dia mundial de la Filosofia. 3er dijous de Novembre .
Per a parar, llegir, reflexionar i continuar ... més conscients.
La Boca de la Veritat, de Santa María in Cosmedin en Roma, és la imatge triada per a la portada del llibre “Doce preguntas sobre Ética”. A Roma, La Boca de la Veritat, serveix de ritual als turistes que, al introduir la mà i comprovar, que encara que sigues un mentider, pots estar tranquil que la boca no es tanca i tu quedes lliure per a continuar el teu viatge per la ciutat eterna.
No ocorre el mateix quan llitges “Doce preguntas sobre Ética”, la lectura fà necessària la reflexió, has de parar i examinar, tant el teu comportament, com el col•lectiu, traus conclusions o no, però almenys te n’adones que, per a no ser un titella d’aquest guinyol que és la vida, has d’estar alerta, en tot cas atent, per a ser tu l’actor de les teues representacions i no deixar-te dur per la inèrcia de l’obra.
El llibre escrit per professorat de Secundària i Batxillerat, entre ells la nostra companya Irene Benavent, aborda dotze qüestions de plena actualitat, necessàries en la reflexió per a avançar cap a una societat de benestar moral i ètic.
La globalització, la tecnificació en excés, la crisi econòmica o política, produeixen l’efecte d’oblit d’una part de la societat que no es troba allotjada en el suposat estat de benestar. L’absència de benestar produeix la pèrdua dels drets adquirits al llarg de la història per l’ésser humà i els allotjats en aquest estat de benestar excessiu, poden ser els agents actius en la pèrdua de drets dels desfavorits o dels seus semblants.
Si ens preocupem perquè els nostres joves tinguen al seu abast la tecnologia d’última generació, tota la informació de la xarxa, les millors condicions materials possibles, per què oblidem la formació Ètica?
No podem considerar que la nostra societat millora si descuidem l’esperit crític respecte a l’estructura social, el dret a la llibertat individual, l’eliminació de qualsevol forma de violència, la cura de les condicions mínimes per a una societat de benestar.
Per tot això, la lectura d’aquest llibre hauria de ser d’obligat compliment. Podem reflexionar sobre l’art, sobre un problema matemàtic, o físic i estudiar les llengües per a millorar la nostra comunicació, però es fa necessari un espai en el temps per a reflexionar i buscar el bé comú.
M José Carrión
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada